Baklava
09.08.2017 10:43
Ingredienser
Portioner: ca 35 bitar
Fyllning
- 200 g valnötter
- 100 g pistagenötter
- 100 g sötmandlar
- 1 dl strösocker
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk vaniljsocker
- 200 g smör
- 250 g filodeg
- ca 1/2 dl färskpressad citronsaft
- 4 dl strösocker
- 4 dl vatten
Gör så här
- Sätt ugnen på 150°C.
- Fyllning: Mixa nötterna och mandeln i en matberedare. Det ska vara lite blandat, både fint och lite grövre. Blanda ner socker, kanel och vaniljsocker.
- Filodeg: Smält smöret i en kastrull. Pensla en ugnssäker form, 20x30 cm, med lite av smöret (för 35 bitar). Lägg ett ark filodeg i formen, bara på botten (skär eller klipp av överflödig deg) pensla degen med smöret. Gör likadant med ytterligare 3 ark. Fördela hälften av fyllningen jämnt över degen.
- Lägg på ytterligare 4 ark filodeg och pensla med smöret mellan varje ark. Lägg resten av fyllningen jämnt över degen.
- Täck med de sista 4 arken av degen och pensla med smöret mellan varje och på översta degarket.
- Skär rutor i den ogräddade kakan.
- Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
- Sockerlag: Blanda citronsaften, sockret och vattnet i en kastrull. Låt lagen koka kraftigt ca 15 minuter.
- Skeda den heta lagen över den nygräddade kakan. Låt svalna. Ställ sedan formen i kylskåp ett dygn så att baklavan bli riktigt kall innan de lossas från formen.
För alla
Kontrollera noga innehållet i filodegen.
Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.