Baklava

09.08.2017 10:43

.

Ingredienser

Portioner: ca 35 bitar
Fyllning
  • 200 g valnötter
  • 100 g pistagenötter
  • 100 g sötmandlar
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
Filodeg
  • 200 g smör
  • 250 g filodeg
Sockerlag
  • ca 1/2 dl färskpressad citronsaft
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vatten

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Fyllning: Mixa nötterna och mandeln i en matberedare. Det ska vara lite blandat, både fint och lite grövre. Blanda ner socker, kanel och vaniljsocker.
  3. Filodeg: Smält smöret i en kastrull. Pensla en ugnssäker form, 20x30 cm, med lite av smöret (för 35 bitar). Lägg ett ark filodeg i formen, bara på botten (skär eller klipp av överflödig deg) pensla degen med smöret. Gör likadant med ytterligare 3 ark. Fördela hälften av fyllningen jämnt över degen.
  4. Lägg på ytterligare 4 ark filodeg och pensla med smöret mellan varje ark. Lägg resten av fyllningen jämnt över degen.
  5. Täck med de sista 4 arken av degen och pensla med smöret mellan varje och på översta degarket.
  6. Skär rutor i den ogräddade kakan.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
  8. Sockerlag: Blanda citronsaften, sockret och vattnet i en kastrull. Låt lagen koka kraftigt ca 15 minuter.
  9. Skeda den heta lagen över den nygräddade kakan. Låt svalna. Ställ sedan formen i kylskåp ett dygn så att baklavan bli riktigt kall innan de lossas från formen.

För alla

Kontrollera noga innehållet i filodegen.
Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

 


Skapa en hemsida gratis Webnode