Blåbärssylt
13.08.2016 12:20
Ingredienser
- 2 liter blåbär (à 0,5 kg) eller andra bär, t ex svarta vinbär, hallon eller jordgubbar
- 1 dl vatten
- 6 dl socker
- 1 krm natriumbensoat
Så här gör du
- Rensa bären. Koka upp bären med vattnet i en kastrull/gryta. Låt koka ca 10 minuter utan lock.
- Ta från värmen och häll i sockret, rör om. Låt koka ytterligare 5 minuter på svag värme.
- Ta från värmen och skumma ev av.
- Blanda ut natriumbensoaten med ca 1 dl av sylten. Blanda ner detta i syltkoket.
- Häll upp sylten på väl rengjorda, varma glasburkar. Häll ända upp till kanten. Sätt på lock och förvara sylten kallt.
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
TipsOm bären plockats när det regnat mycket kan de innehålla mer vätska än i vanliga fall. Minska i så fall mängden vatten som ska tillsättas.