Citronkaka

29.01.2016 15:22

Ingredienser

10
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 3 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl filmjölk (3 %)
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 3 msk blå vallmofrön
  • finrivet citronskal till garnering
  • smör och ströbröd till formen

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk färskpressad citronjuice

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en form, ca 2 liter.
  3. Vispa smör, citronskal och socker poröst i en bunke med elvisp. Vispa ner 1 ägg åt gången.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
  5. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet. Rör sist ner filmjölk, citronjuice och vallmofrön. Häll smeten i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter, kontrollera med sticka. Låt vila 5 minuter i formen innan den stjälps upp. Låt svalna.
  7. Glasyr: rör ihop ingredienserna till glasyren. Ringla den över den avsvalnande kakan. 
  8. Garnera med lite finrivet citronskal.

För alla

Gör laktosfri: Byt smör mot laktosfritt matfett och kontrollera innehållet i ströbrödet.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett och välj mjölkfritt ströbröd.
Innehåller gluten och ägg.