Citronkaka
29.01.2016 15:22
Ingredienser
- 125 g rumsvarmt smör
- 1 msk finrivet citronskal
- 3 dl socker
- 3 ägg
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 dl filmjölk (3 %)
- 3 msk färskpressad citronjuice
- 3 msk blå vallmofrön
- finrivet citronskal till garnering
- smör och ströbröd till formen
Glasyr
- 1 dl florsocker
- 1 msk färskpressad citronjuice
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och bröa en form, ca 2 liter.
- Vispa smör, citronskal och socker poröst i en bunke med elvisp. Vispa ner 1 ägg åt gången.
- Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
- Vänd ner mjölblandningen i äggvispet. Rör sist ner filmjölk, citronjuice och vallmofrön. Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter, kontrollera med sticka. Låt vila 5 minuter i formen innan den stjälps upp. Låt svalna.
- Glasyr: rör ihop ingredienserna till glasyren. Ringla den över den avsvalnande kakan.
- Garnera med lite finrivet citronskal.
För alla
Gör laktosfri: Byt smör mot laktosfritt matfett och kontrollera innehållet i ströbrödet.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett och välj mjölkfritt ströbröd.
Innehåller gluten och ägg.