Fruktpaj med flätat lock

11.09.2016 13:04

Ingredienser

10 bitar

Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
  • 3 msk strösocker
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1 krm salt
  • 275 g kallt smör
  • 1 - 5 msk kallt vatten

Fyllning

  • 700 g röda äpplen (t ex aroma eller ingrid marie)
  • 700 g fasta päron (gärna anjou)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 3 msk rörsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk vetemjöl

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk (3 %)
  • 1/2 krm salt

Så här gör du

  1. Pajdeg: Blanda mjöl, socker, kanel och salt. Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt vattnet, börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs, och knåda snabbt ihop. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme. 
  2. Fyllning: Dela och kärna ur äpplen och päron. Skär i klyftor. 
  3. Stek frukten i smöret ca 5 minuter. Strö över kanel, 2/3 av rörsockret och vaniljpulver. Fortsätt steka till sockret smälter. Tillsätt citronjuicen. Ta från värmen. Låt svalna helt. 
  4. Pajdeg: Ta ut degen en stund innan du ska börja kavla. Kavla ut hälften av degen på ett mjölat bakbord till en 3–4 mm tjock platta. 
  5. Klä en form, ca 20 i diameter, med degplattan. Tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna. Skär bort överflödig. Ställ in formen i kylen minst 20 minuter. 
  6. Kavla ut resterande deg till en ca 25x25 cm stor platta. Skär plattan i remsor med en kniv. 
  7. Fyllning: Blanda strösocker och vetemjöl. Strö i bottnen av formen. Fördela fyllningen över detta. 
  8. Lägg på degremsorna i flätat mönster,
  9. Sätt ugnen på 200°C.
  10. Pensling: Vispa ihop ägg, mjölk och salt till pensling. Pensla pajen och strö över resten av rörsockret. 
  11. Grädda i nedre delen av ugnen 30–40 minuter.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt mjölk mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen.

Tips

Det är viktigt att fyllningen är kall när du gör flätmönstret, annars mjuknar degen och blir svårjobbad.

Här är några tips för att lyckas med degen:
Väg smör och mjöl.
Använd kallt smör och vatten.
Knåda inte degen för länge (blir den varm så håller den inte ihop).
Låt degen vila minst 1 timme i kylen och kavla ut degen på mjölat underlag.