Fruktpaj med flätat lock
Ingredienser
Pajdeg
- 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
- 3 msk strösocker
- 1/2 tsk malen kanel
- 1 krm salt
- 275 g kallt smör
- 1 - 5 msk kallt vatten
Fyllning
- 700 g röda äpplen (t ex aroma eller ingrid marie)
- 700 g fasta päron (gärna anjou)
- 2 msk smör
- 1 tsk malen kanel
- 3 msk rörsocker
- 1 krm vaniljpulver
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 2 tsk strösocker
- 2 tsk vetemjöl
Pensling
- 1 ägg
- 1 msk mjölk (3 %)
- 1/2 krm salt
Så här gör du
- Pajdeg: Blanda mjöl, socker, kanel och salt. Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt vattnet, börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs, och knåda snabbt ihop. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme.
- Fyllning: Dela och kärna ur äpplen och päron. Skär i klyftor.
- Stek frukten i smöret ca 5 minuter. Strö över kanel, 2/3 av rörsockret och vaniljpulver. Fortsätt steka till sockret smälter. Tillsätt citronjuicen. Ta från värmen. Låt svalna helt.
- Pajdeg: Ta ut degen en stund innan du ska börja kavla. Kavla ut hälften av degen på ett mjölat bakbord till en 3–4 mm tjock platta.
- Klä en form, ca 20 i diameter, med degplattan. Tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna. Skär bort överflödig. Ställ in formen i kylen minst 20 minuter.
- Kavla ut resterande deg till en ca 25x25 cm stor platta. Skär plattan i remsor med en kniv.
- Fyllning: Blanda strösocker och vetemjöl. Strö i bottnen av formen. Fördela fyllningen över detta.
- Lägg på degremsorna i flätat mönster,
- Sätt ugnen på 200°C.
- Pensling: Vispa ihop ägg, mjölk och salt till pensling. Pensla pajen och strö över resten av rörsockret.
- Grädda i nedre delen av ugnen 30–40 minuter.
För alla
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt mjölk mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen.
Det är viktigt att fyllningen är kall när du gör flätmönstret, annars mjuknar degen och blir svårjobbad.
Här är några tips för att lyckas med degen:
Väg smör och mjöl.
Använd kallt smör och vatten.
Knåda inte degen för länge (blir den varm så håller den inte ihop).
Låt degen vila minst 1 timme i kylen och kavla ut degen på mjölat underlag.