Grillad chokladkaka med nötter
09.08.2017 09:26
Ingredienser
- 150 g mörk choklad
- 100 g hasselnötter
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
Gör så här
- Hacka chokladen grovt. Rosta hasselnötterna några minuter i en stekpanna så att de får färg och skalet spricker. Gnugga dem i en handduk så att det mesta av skalet lossnar.
- Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kakao, bakpulver och salt i en bunke.
- Smält smöret. Rör ihop ägg socker och smör i en bunke. Blanda ner detta i mjölblandningen.
- Häll hälften av smeten i en gjutjärnspanna, 22–24 cm i diameter (för 10 port). Strö över hälften av chokladen.
- Häll på resten av smeten och toppa med resten av chokladen.
- Ställ på grillen och baka kakan under lock – minuter känn med en provsticka. Försök hålla 175 grader i grillen. Kolla flera gånger under gräddningen. Strö nötterna över den gräddade kakan.
- Till servering: Servera gärna med lättvispad grädde eller en god gräddglass.
- 150 g smör
- 3 ägg
- 2 dl socker