Grillad chokladkaka med nötter

09.08.2017 09:26

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad
  • 100 g hasselnötter
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

    Gör så här

    1. Hacka chokladen grovt. Rosta hasselnötterna några minuter i en stekpanna så att de får färg och skalet spricker. Gnugga dem i en handduk så att det mesta av skalet lossnar.
    2. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kakao, bakpulver och salt i en bunke.
    3. Smält smöret. Rör ihop ägg socker och smör i en bunke. Blanda ner detta i mjölblandningen.
    4. Häll hälften av smeten i en gjutjärnspanna, 22–24 cm i diameter (för 10 port). Strö över hälften av chokladen.
    5. Häll på resten av smeten och toppa med resten av chokladen.
    6. Ställ på grillen och baka kakan under lock – minuter känn med en provsticka. Försök hålla 175 grader i grillen. Kolla flera gånger under gräddningen. Strö nötterna över den gräddade kakan.
    7. Till servering: Servera gärna med lättvispad grädde eller en god gräddglass.
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl socker