Jordgubbspaj
Ingredienser
Pajskal
- 3 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1/2 dl socker
- 150 g smör
Fyllning
- 500 g jordgubbar (500 g motsvarar 1 liter)
- 1 dl vispgrädde
- 1 ägg
- 1/2 dl socker
- 1 msk potatismjöl
- 1 tsk vaniljsocker
Till servering
- vaniljvisp eller vaniljglass
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skal: Nyp ihop mjöl, bakpulver, salt, socker och smör skuret i bitar till en deg, antingen för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar).
- Fyllning: Ansa och skiva jordgubbarna. Lägg dem på bottnen. Vispa ihop grädde, ägg, socker, potatismjöl och vaniljsocker. Häll smeten över jordgubbarna.
- Grädda mitt i ugnen i 45 minuter, tills pajen stannat och fått fin färg.
- Till servering: Servera gärna med vaniljvisp eller glass.
För alla
Innehåller ägg.
Gör glutenfri: ersätt pajbottnen med glutenfritt pajdegsrecept.
Gör laktosfri: välj laktosfria alternativ till smör och grädde. Ersätt vaniljvisp med laktosfri grädde och smaksätt den med vanilj, eller bjud med laktosfri glass.
Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett. Byt grädde mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning. Använd mjölkfri grädde smaksatt med vanilj, eller bjud mjölkfri glass till servering.