Jordgubbspaj

09.08.2017 10:48

Ingredienser

Portioner: 10 bitar

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl socker
  • 150 g smör

Fyllning

  • 500 g jordgubbar (500 g motsvarar 1 liter)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker

Till servering

  • vaniljvisp eller vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skal: Nyp ihop mjöl, bakpulver, salt, socker och smör skuret i bitar till en deg, antingen för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar).
  3. Fyllning: Ansa och skiva jordgubbarna. Lägg dem på bottnen. Vispa ihop grädde, ägg, socker, potatismjöl och vaniljsocker. Häll smeten över jordgubbarna.
  4. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter, tills pajen stannat och fått fin färg.
  5. Till servering: Servera gärna med vaniljvisp eller glass.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: ersätt pajbottnen med glutenfritt pajdegsrecept.
Gör laktosfri: välj laktosfria alternativ till smör och grädde. Ersätt vaniljvisp med laktosfri grädde och smaksätt den med vanilj, eller bjud med laktosfri glass.
Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett. Byt grädde mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning. Använd mjölkfri grädde smaksatt med vanilj, eller bjud mjölkfri glass till servering.