Morotssemla med apelsin och mandel

29.01.2016 15:36
ca 40 små
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 50 g jäst
  • 5 dl rumsvarm morotsjuice
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl (840 g)

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 1 1/2 dl morotsjuice
  • 1 msk finrivet apelsinskal
  • 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
  • 5 dl vispgrädde

Garnering

  • florsocker

Så här gör du

  1. Skär smöret i tärningar.
  2. Smula jästen och blanda med morotsjuicen i en bunke eller i en köksmaskin med degkrok tills jästen löses upp.
  3. Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt och mjöl.
  4. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt 1 timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda lätt och dela på mitten. Rulla till två längder och dela varje längd i 20 bitar (för 40 små semlor).
  6. Rulla till släta bullar och lägg på 3 bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225°C.
  8. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
  9. Skär av toppen på bullarna. Ta ut lite av inkråmet så att en grop bildas. Spara inkråmet i en bunke.
  10. Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop brödinkråm och mandelmassa med en elvisp. Tillsätt morotsjuice, apelsinskal och – juice. Vispa ihop till en jämn smet.
  11. Vispa grädden fluffig.
  12. Fyll bullarna med mandelfyllningen.
  13. Spritsa eller klicka på grädden. Lägg på locken.
  14. Garnering: Pudra över florsocker.

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt matfett och byt ut grädden mot vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt.