Morotssemla med apelsin och mandel
29.01.2016 15:36
- 150 g rumsvarmt smör
- 50 g jäst
- 5 dl rumsvarm morotsjuice
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 tsk stött kardemumma
- 1/2 tsk salt
- 14 dl vetemjöl (840 g)
Fyllning
- 400 g mandelmassa
- 1 1/2 dl morotsjuice
- 1 msk finrivet apelsinskal
- 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
- 5 dl vispgrädde
Garnering
- florsocker
Så här gör du
- Skär smöret i tärningar.
- Smula jästen och blanda med morotsjuicen i en bunke eller i en köksmaskin med degkrok tills jästen löses upp.
- Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt och mjöl.
- Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda lätt och dela på mitten. Rulla till två längder och dela varje längd i 20 bitar (för 40 små semlor).
- Rulla till släta bullar och lägg på 3 bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
- Skär av toppen på bullarna. Ta ut lite av inkråmet så att en grop bildas. Spara inkråmet i en bunke.
- Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop brödinkråm och mandelmassa med en elvisp. Tillsätt morotsjuice, apelsinskal och – juice. Vispa ihop till en jämn smet.
- Vispa grädden fluffig.
- Fyll bullarna med mandelfyllningen.
- Spritsa eller klicka på grädden. Lägg på locken.
- Garnering: Pudra över florsocker.
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt matfett och byt ut grädden mot vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt.