Raw äppelpaj med mandel och kardemumma

12.08.2016 12:37

Ingredienser

12 bitar

Pajskal

  • 5 dl cashewnötter (eller andra nötter, 5 dl motsvarar ca 300 g)
  • 200 g torkade fikon
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk malen kanel
  • 2 krm salt

Fyllning

  • 3 äpplen
  • 1 1/2 dl mandelsmör
  • 1 dl kallpressad kokosolja
  • 2 tsk mald kardemumma

Så här gör du

  1. Pajskal: Mixa alla ingredienser i en matberedare tills degen blir kladdig och går att trycka ihop. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
  2. Fyllning: Skär äpplena i tärningar, ca 1x1 cm. Smält mandelsmöret med kokosoljan och kardemumman i en kastrull. Tillsätt äppeltärningarna och rör ca 2 minuter tills fyllningen blir krämig. Häll fyllningen i pajskalet och jämna till ytan. Sätt in i kylskåp ca 2 timmar för att stelna.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Strö gärna lite flingsalt över pajen. Prova att byta ut mandelsmöret mot jordnötssmör.