Tartletter med vaniljkräm och färska bär
11.09.2016 11:23
Ingredienser
Pajskal
- 300 g vetemjöl eller mandelmjöl
- 2 dl florsocker
- 125 g smör i bitar
- skal från 1 citron
- 1 äggula
- 4 - 6 msk iskallt vatten
Vaniljkräm
- 5 dl mjölk
- 3 msk vaniljsocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 dl strösocker
- 6 st äggulor
- 3 msk majsstärkelse
- 50 g mjukt smör
Till servering
- färska bär
- florsocker
Så här gör du
- Pajskal: Arbeta samman mjöl, socker och smör så det blir en smulig deg. Tillsätt citronskalet.
- Rör ner äggulan.
- Tillsätt vattnet en matsked i taget tills det blir en smidig deg.
- Rulla ihop och låt vila i kylskåp minst en timme.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Kavla eller tryck ut pajdegen i formar med löstagbar botten eller mandelformar.
- Baka av dem i ugnen i 10–12 minuter.
- Låt svalna och lossa sedan pajskalen försiktigt från formen. Obs! Pajskalen blir skörare då mandelmjöl används.
- Till servering: Fyll skalen med vaniljkräm och garnera med valfria bär och florsocker.
- Vaniljkräm: Koka upp mjölken, rör ner vaniljsocker och vaniljpulver.
- Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse luftigt. Häll ner den varma mjölken under vispning.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning tills den börjar tjockna. Ta av kastrullen och häll upp vaniljkrämen i en skål. Tillsätt smöret och rör runt tills allt är smält.
- Ställ den övertäckt i kylen och kyl av.
Näringsberäkningen är räknad på vetemjöl.
För alla
Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj mandelmjöl.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.