Tartletter med vaniljkräm och färska bär

11.09.2016 11:23

Ingredienser

12 st

Pajskal

  • 300 g vetemjöl eller mandelmjöl
  • 2 dl florsocker
  • 125 g smör i bitar
  • skal från 1 citron
  • 1 äggula
  • 4 - 6 msk iskallt vatten

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 6 st äggulor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 50 g mjukt smör

Till servering

  • färska bär
  • florsocker

Så här gör du

  1. Pajskal: Arbeta samman mjöl, socker och smör så det blir en smulig deg. Tillsätt citronskalet.
  2. Rör ner äggulan.
  3. Tillsätt vattnet en matsked i taget tills det blir en smidig deg.
  4. Rulla ihop och låt vila i kylskåp minst en timme.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Kavla eller tryck ut pajdegen i formar med löstagbar botten eller mandelformar.
  7. Baka av dem i ugnen i 10–12 minuter.
  8. Låt svalna och lossa sedan pajskalen försiktigt från formen. Obs! Pajskalen blir skörare då mandelmjöl används.
  9. Till servering: Fyll skalen med vaniljkräm och garnera med valfria bär och florsocker.
  10. Vaniljkräm: Koka upp mjölken, rör ner vaniljsocker och vaniljpulver.
  11. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse luftigt. Häll ner den varma mjölken under vispning.
  12. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning tills den börjar tjockna. Ta av kastrullen och häll upp vaniljkrämen i en skål. Tillsätt smöret och rör runt tills allt är smält.
  13. Ställ den övertäckt i kylen och kyl av.

Näringsberäkningen är räknad på vetemjöl.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj mandelmjöl.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.


Skapa en hemsida gratis Webnode