Tigerkaka

29.01.2016 15:27

Ingredienser

ca 15 bitar
  • 200 g rumstempererat smör (+ extra till formen)
  • kokos eller ströbröd
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl (ca 240 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 1/2 liter.
  3. Vispa smör och socker poröst med elvisp eller i en hushållsmaskin. Rör ner ett ägg i taget.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten tillsammans med vätskan.  
  5. Lägg ca 1/3 av smeten i en skål. Blanda den med kakaon. Smaksätt den ljusa smeten med vaniljsocker.
  6. Klicka hälften av den ljusa smeten i formen. Fyll på med ett lager mörk och sedan resten av den ljusa smeten. Dra med en gaffel genom smeten så att kakan blir marmorerad.
  7. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt svalna ca 5 minuter i formen. Lägg ett bakplåtspapper på galler och vänd upp kakan.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölkdryck eller grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk eller grädde till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.