Tigerkaka
29.01.2016 15:27
Ingredienser
- 200 g rumstempererat smör (+ extra till formen)
- kokos eller ströbröd
- 2 1/2 dl strösocker
- 3 ägg
- 4 dl vetemjöl (ca 240 g)
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1 dl mjölk eller grädde
- 2 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 1/2 liter.
- Vispa smör och socker poröst med elvisp eller i en hushållsmaskin. Rör ner ett ägg i taget.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten tillsammans med vätskan.
- Lägg ca 1/3 av smeten i en skål. Blanda den med kakaon. Smaksätt den ljusa smeten med vaniljsocker.
- Klicka hälften av den ljusa smeten i formen. Fyll på med ett lager mörk och sedan resten av den ljusa smeten. Dra med en gaffel genom smeten så att kakan blir marmorerad.
- Grädda kakan i den nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt svalna ca 5 minuter i formen. Lägg ett bakplåtspapper på galler och vänd upp kakan.
För alla
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölkdryck eller grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk eller grädde till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.